Zijn prepaid simkaarten anoniem in Nederland?

2023-02-24
Prepaid

In veel landen moet je je verplicht identificeren en registreren als je een simkaart wilt gebruiken. Geldt dit ook in Nederland? Kun je zonder registratie een simkaart kopen? En in hoeverre is dit echt anoniem? In dit artikel lees je meer over prepaid kaarten en de anonimiteit hiervan in Nederland.

Prepaid simkaarten online bestellen

Ga je een simkaart online kopen, dan moet je natuurlijk je naam en adres doorgeven. Op deze manier kan de simkaart door de prepaid provider worden bezorgd. Hoewel je provider deze gegevens niet zomaar aan een andere partij mag verstrekken, hebben ze deze gegevens dus wel. 

Je hoeft in Nederland echter niet jezelf te identificeren wanneer je een prepaid simkaart wilt kopen. Dit betekent dat het tot bepaalde hoogte wel mogelijk is om ‘anoniem’ een simkaart aan te schaffen. In België moet je jezelf bijvoorbeeld wel identificeren voor prepaid kaarten. Of en wanneer dit ook zal gelden in Nederland, is op dit moment niet bekend. Sluit je een sim only abonnement af, dan is identificatie wel verplicht.

Momenteel kun je in Nederland dus gedeeltelijk anoniem online een prepaid sim kopen. Hoe dat zit met een aankoop in een winkel, lees je hieronder.

Simkaart in een winkel kopen

Je hoeft geen gegevens achter te laten wanneer je in een winkel in Nederland een simkaart koopt. Ook hoef je jezelf niet te identificeren. Het kopen van een prepaid simkaart in Nederland is wat dat betreft dus een vrij eenvoudig proces, vooral wanneer je het vergelijkt met andere landen (waar je gegevens achterlaten bijvoorbeeld wel verplicht is).

Account 

Bij het kopen van een prepaid simkaart kun je zelf bepalen of je wel of niet een account wilt gebruiken. Dit is niet verplicht. Een account gebruiken is wel handig, omdat je via een account bij een provider direct bepaalde gegevens kunt inzien en ook kunt opwaarderen. Voor bijvoorbeeld opwaarderen zijn er natuurlijk wel alternatieven, zoals het aanschaffen van een beltegoedkaart. 

Geen BKR-registratie

Handig om te weten is dat er bij de aanschaf van een prepaid kaart geen BKR-registratie plaatsvindt. Dit betekent dat de aanschaf niet ‘in de weg loopt’, of afgekeurd kan worden.

Telefoonabonnementen (mobiel abonnement inclusief toestel) worden wel bij het BKR geregistreerd (wanneer het toestel meer dan 250 euro kost). De reden hiervoor is dat je de telefoon op afbetaling koopt, en dit invloed heeft op je vaste lasten. 

Wil je dit voorkomen, kies dan voor prepaid (of een sim only abonnement) in combinatie met een losse telefoon.